tisdag 13 maj 2014

Medan våren sover middag

Våren svepte in hastigt under april och tog sedan en middagslur. Men trots att de senaste veckorna inte precis bjudit på sol och värme i mängder, så är säsongen igång. Trädgårdsmåndag har börjat i SVT, endast i undantagsfall blir det frost på natten och dagarna är tillräckligt långa för att ljuset ska räcka till som växtkraft. Dags alltså att ta itu med förortsträdgården!

De tidiga växterna köper jag färdiga, alltså uppdrivna i kruka, eftersom det är enda sättet att få omedelbar blomsterprakt på balkongen. Penséer har jag skrivit om förr, och de återkommer i min trädgård varje år eftersom de är billiga, lättskötta, tåliga och söta.

Då årets tema på balkongen är svart-vitt har jag återigen valt vita babypenséer, som står fint i den rosa krukan och i blomlådan på balkongräcket. Dessutom hittade jag efter visst letande den mörklila, nästan svarta sort jag haft förut.

Andra växter som man kan plantera ut tidigt och som faktiskt till och med klarar ett fåtal minusgrader är förgätmigej, ranunkel och primula. Jag har i år beställt hem ett paket med lökar och knölar av sommarliljor, ranunkel och dahlior. I väntan på att de ska titta upp ur jorden skänker en färdiguppdriven ranunkel i balkonglådan lindring åt min otålighet.


Primula har för mig alltid känts som en lite tacky krukväxt, och när jag tidigare köpt den har jag haft den inne (vilket inneburit att katten ätit upp den inom en vecka). Men efter att ha sett jordvivor i trädgårdar och läst på om att även primulan tillhör de sorter som man kan plantera ut tidigt på våren och sedan njuta av i flera månader, tänkte jag att det kunde bli ett fint tillskott. Och denna svartlila blomstertuva med vita kantband är ju jättefin!

Och i ett korgarrangemang som jag köpte strax innan påsk ingick en vit primula, som nu när påskliljorna blommat över ska grävas upp och få ett nytt hem i en kruka eller låda. Även dess kompis murgrönan tänkte jag skulle få en plats. Allt på balkongen måste ju inte blomma - gröna växter med vackra blad kan vara ett tacksamt inslag bland alla blommor.



Dahlior har jag just inte övervägt för min balkong tidigare. Visst vet jag att de finns i mindre, buskigare format som passar kruka och det lilla odlingsutrymmet perfekt. Men det har alltid känts som slöseri på något sätt då det är svårt att övervintra rotknölarna om man inte har tillgång till en sval källare eller ett uterum. Knölarna måste nämligen grävas upp på hösten och tillbringa vintern frostfritt men mörkt och svalt. Runt 8-10 grader är lagom temperatur, vilket är betydligt kyligare än jag kan åstadkomma i källaren i mitt hus.


Men jag har utvecklat en förtjusning för denna rika och varierade blomväxt - se till exempel mitt reportage från Vintervikens koloniträdgårdar från 2012. Och efter att ha lärt mig att man kan få dem att börja blomma tidigare på säsongen medelst plantering och uppdrivning inomhus, bestämde jag mig för att göra ett försök. En dahliaknöl kostar inte mer än en uppdriven blomma i kruka - så om jag inte kan övervintra knölarna har jag ändå inte förlorat på det, resonerade jag.

En av de sorter jag valde var Arabian Night, en så kallad kaktusdahlia som blir en dryg meter hög och har stora, fyllda blommor i mörkaste burgundy. Efter en månad på fönsterbrädan har de vuxit sig rejält stora och starka redan, och står nu ute och lapar i sig de solstrålar som bjuds.


En ovanligt mild vinter gjorde också att jag helt oväntat blev med gran. För julstämningens skull (och för att jag ville ha en julgransplundring att längta efter i vintermörkret efter nyår) införskaffade jag en liten granplanta i kruka sent i höstas. "Den klarar nog inte att stå ute hela vintern, för egentligen ska den ju planteras ned i marken", sa de till mig i blomsterhandeln när jag köpte den. Äsch, tänkte jag, den behöver ju bara klara sig över jul. Men med plusgrader nästan hela vintern och ingen direkt snö att tala om, har granen överlevt och frodas nu glatt. Alltså får den hänga med även den här säsongen. Återstår att se om jag dekorerar den på något vis, eller om den mest ska fungera som bakgrund och utfyllnad för de andra växterna.



I år har jag också haft flitigt besök av småfåglar, då jag bjudit frikostigt på talgbollar, brödsmulor, nötter och solrosfrön. Här förser sig en liten pippi med godbitar - ofta sitter det då en större fågel på balkongräcket nedanför och väntar tålmodigt på att småfåglarna ska spilla och tappa smulor. Lite liv och rörelse på balkongen under vintern gör i alla fall mig glad.

I förortsträdgården händer det alltså ett och annat, men än så länge pågår den mesta aktiviteten ändå inomhus där mitt köksbords huvudsakliga funktion har blivit odlingsbord, och den timer-inställda odlingslampan sprider ljus till frösådder 18 timmar per dygn. I miniväxthuset på fönsterbrädan kämpar sig solrosor, basilika, vit mattram och blomstertobak starkare för varje dag. Så jag ser återigen fram emot en sommar med grönska och blommor i förorten!