fredag 3 maj 2013

MK gästar: Jardin Exotique Val Rameh

I mitten av mars, då Stockholm med förorter fortfarande låg under snötäcke och bjöd temperaturer under nollan, hade jag förmånen att möta våren i södra Frankrike. Ett par dagars solsken, grönska och redan utslagna blommor i Menton på Rivieran gav mig energi och hopp efter en kall och mörk svensk vinter.


Menton är känt för sina rika citrusodlingar. Runt om i staden, i parker och trädgårdar, växer en mängd apelsin- och citronträd. I februari varje år anordnas Fête du Citron, en stor citronfestival som lockar besökare från såväl andra delar av Frankrike som italienare och mer långväga turister. I mars lyste citroner, apelsiner, clementiner och andra citrusfrukter som guldklimpar i träden.


Kaktusar är ett populärt inslag i medelhavsfloran. I det i princip frostfria klimatet, med mycket torka och heta vindare, trivs naturligtvis dessa växter utmärkt. Enorma aloe vera-plantor, blommande kaktusbuskage och jättelika kaktusarmar tjocka som fruktträdsstammar kunde ses vid strandpromenaden, mellan husen och i planteringar längs gatorna. 

Aloe vera

Blommande kaktusbuskage
vid stranden










Spännande att se var också att växter som jag har i kruka hemma och på balkongen, som strimgräs, succulenter och stjärnöga här växer fritt och vilt.


Stjärnöga som får bre ut sig nedför en solig stenmur blir en hel buske



I Menton finns en hel rad trädgårdar och parker som man kan besöka. Den här gången hade jag bara tid för en, och valde då Val Rameh jardin botanique et exotique de Menton. Trädgården anlades i slutet av 1800-talet av den dåvarande maltesiske guvernören Lord Radcliffe. Trädgården och huset var sedan i en engelsk välbärgad dams ägo, innan den överlämnades till franska statens nationella naturhistoriska museer. 

Bambuskog
















I Val Rameh frodas allehanda plantor, buskar och träd, med särskilt fokus på tropiska och subtropiska växter från Asien, Afrika och Sydamerika. Exempelvis kan man beskåda och jämföra en mängd olika sorters bambu, som brett ut sig i många meter höga minidjungler runt parken. Andra talrika arter är palmer av diverse slag, som de här små knubbiga japanska med rötter som brer ut sig både under och ovan mark.


Även i Val Rameh finns förstås kaktusar, men inte bara de stora, robusta sorter som växer runt om i Menton. Blommande, små grupper av finstickiga kaktusväxter som påminde mig om den chilenska ökenfloran bredde ut sig i torra, sandiga rabatter tillsammans med andra succulenter och sedumväxter.




Kaktusar och andra succulenter trivs i torra och varma jordar


Taklök kan även planteras i Sverige.
Den trivs i stenpartier eller i kruka hemma i fönstret.
Sedumväxter är bland de minst krävande och kinkiga växter
som finns. De kan bl a planteras på tak i städer för att fånga
upp koldioxid och isolera bostadshus uppifrån.

















Blommande växter fanns det naturligtvis redan, då våren vid Medelhavet är både soligare, varmare och torrare än här uppe i norr. 







 Inte heller i denna trädgård saknades dock Mentons speciella signum - citrusträden. Enorma grapefrukter dinglade ovanför huvudet, inne bland skuggig grönska lyste solgula citroner och stora runda apelsiner erbjöd varma färgklickar i det lummiga landskapet.






Allra vackrast var kanske ändå de blommande träden - vem skulle inte vilja ha sådana här praktfulla saker i sin trädgård?

Blommande akacia sprider magiskt skimmer och doft

Bland medicinalväxterna fanns denna änglatrumpetsläkting
Ljuvliga kamelior finns det gott om i Frankrike liksom i England.

Och det vackraste och mest hänförande minnet från Val Rameh är detta fantastiska magnoliaträd - även om dessa finns på hemmaplan, så är de inte så vanliga och hur gärna hade man inte velat ha ett sådant här utanför fönstret? Gärna med en glimt av havsutsikten bakom också förstås...


Nu har våren äntligen kommit till Stockholm och min balkongträdgård. Snön har smält undan helt, gräsmattorna blir grönare för varje dag och jag väntar andlöst på trädens förestående lövsprickning. Det börjar så smått bli dags att plantera ut tåligare sorter jämte premiärpenséerna, de engelska pelargonerna och minirosorna som jag med friskt mod redan låter övernatta utomhus. Snart får ni en uppdatering från suburbia. I år blir det mycket frösådder, jag har satsat stort på slingerväxter och så ska fyra sorters basilika provas och jämföras. Följ mig framöver så får ni veta hur det går!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar