torsdag 29 mars 2012

Aprilväder i mars

Det väntas snöblandat regn och lägre temperaturer under helgen - för mina bebisar som står inne i värmen spelar det mindre roll, men för min vårlängtan och otålighet är det ett klart bakslag. Jag tröstar mig med att det ändå är april snart och dags att sätta nästa omgång frön i jord!


minivästhusminidrivhus





I det här fantastiskt praktiska och snygga lilla växthuset, som jag fått av min vän Malin, står nu framförallt kanelbasilika och lemonchili. Den sistnämnda sorten tog ett tag på sig att gro, men nu hoppas jag kunna använda mina egna kryddor och chilifrukter i sommar för att göra härliga grillmarinader.

I det lilla drivhuset av plast har svartögat äntligen stuckit upp stjälkar ur fröskalen, och små runda musöron vecklar ut sig lite mer för varje dag. Mer problem har jag haft med månblomman och fjäderstjärnvindan. Den första sorten har fallit offer för kattens vassa tänder och dammsugarens kraft; några av plantorna har helt enkelt blivit halshuggna, medan andra har växt sig så långa och rangliga att de fått vikskador på stammen. Jag har bundit upp dem och håller tummarna för att de klarar av att läka. Om inte får jag helt enkelt sätta fler vid nästa så-tillfälle. Då kommer jag också att plantera fler fjädervindor, eftersom endast ett av sex satta frön har grott och börjat växa. Visst bortfall får man alltid räkna med, men det känns tråkigt eftersom jag har kraftfulla spaljéer där jag gärna ser att klätterväxterna väver ett tätt och blommigt nät för såväl insynsskydd som lite skugga.
Blomstertobak, nierembergia och malva har också grott och håller på att utveckla fina små blad på de än så länge sytrådstunna stjälkarna.

Glädjande nog mår min fuchsia-stickling som jag köpte på Weibulls i stan alldeles utmärkt. Jag toppade den för knappt två veckor sedan, och det kommer massor av små nya blad i klykorna. Toppen har fått stå i ett glas vatten, men eftersom inga tecken på rotutveckling har skett så har jag nu följt rådet i odlingsboken och helt enkelt stuckit ned den i en kruka med såjord. Förhoppningsvis blir det en fuchsia till... Jag väntar med spänning!

måndag 26 mars 2012

Balkongbloggspremiär!

Årets tema på min balkong blir vita blommor. Mina färgglada möbler och krukor ska drunkna i vita blommor, amplarna ska vara skyar av vitt som ett snömoln i juli, min förortsträdgård ska sväva som ett skepp av oskuld i sommar! För att detta ska bli verklighet har jag köpt upp mig på de flesta frösorter med vita blommor som lämpar sig för balkongodling i Nelson Gardens sortiment. Några favoriter från förra året får också komma med. Min förhoppning är att i juli kommer allt från fjädervinda till vit malva och luktärter sprida såväl trevnad som doft i mitt uterum.

Även om det varit varmt för årstiden på sistone och antalet ljusminuter per dygn ökar snabbt, så känns det som om det är långt till den riktiga våren, då jag kan börja plantera ut alla årets bebisar och börja invänta blomning. Penséer duger så länge, men jag är otålig, jag vill se mitt vita hav genast! När våren kommer så här tidigt önskar jag mer än någonsin att jag hade trädgård, så att jag utan alltför mycket besvär kunde odla och övervintra blomsterlökar. Tänk att kliva ut till crocus, pärlhyacinter och så småningom tulpaner, och veta att de kommer att finnas där nästa år igen. Jag läste någonstans att man kan övervintra blomlökarna i kylskåpet, men jag vet inte exakt hur man gör, och dessutom har jag det redan ganska trångt i min lilla kyl. Tills det blir dags för mer köldtåliga växter än penséer drömmer jag mig därför tillbaka till Keukenhof, den fantastiska trädgården i Holland som jag besökte påsken 2010.

keukenhof

keukenhof



påskliljor

påskliljor